КАК ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ НАС!

Стъпките за извършване на покупка

Уважаеми потребители, възможностите да пазарувате онлайн от сайта на WATCHES BULGARIA са с цел да ви улеснят в пазаруването, като пестите време и усилия. Функционалността на сайта предлага следните стъпки, за да извършите успешно своята поръчка:

1. Регистрация
Регистрацията в сайта не е задължително условие, за да можете да пазарувате. Но ние препоръчваме да го направите, защото при регистрация получавате собствен профил – Моят  account, чрез който ще можете да съхранявате история на вашите поръчки и да проследявате техния статус. Няма да е необходимо да въвеждате всеки път данните си за доставка, по този начин пестите време и ресурс при извършването на поръчки.

Потребителски профил можете да си създадете от линка „регистрация”, разположен в горната лява част на сайта. Има две опции – регистрация за потребител и регистрация за дилър. Изберете потребител и ще ви се зареди формата за попълване на Вашите данни: име, адрес, телефон, e-mail, адрес за доставки, потребителско име и парола. Паролата може да съдържа цифри и букви. След като въведете необходимата информация и кликнете бутон „регистрация” се зарежда Вашият профил (Моят   account.) В него ще се съхранява историята на вашите поръчки и доставки, които са: в процес, изпълнени или отказани. Съхраняват се също и текущи оферти, които сте избрали, но не сте стартирали като поръчки. За момента те ще бъдат празни, но след като започнете да пазарувате ще се записва историята на всяка поръчка.

2. Избор на продукти
За да поръчате желаните от вас продукти, моля разгледайте следните секции с оферти: нови продукти,  промоции,  ценова листа,  конфигуратор. Всяка оферта съдържа кратко и детайлно описание на продукта, производител, картинка, цена за един брой, поле за указване на бройка, и наличност. Към офертата на даден продукт се предлагат и други тематично свързани продукти.

3. Добавяне на продуктите в потребителската кошница
Това, което желаете да поръчате, указвате първо като брой в полето предвидено за количество, след което кликвате върху иконката, изобразяваща количка. Полето с бройката продукти се оцветява, което означава, че продуктите са добавени в потребителската Ви кошница. Можете да добавяте продукти от всички секции с оферти в сайта. Всяка оферта с кликнат бутон количка се добавя в поръчката Ви. След като приключите, заявените продукти можете да видите в потребителската си кошница.

4. Потребителска кошница
До нея се достига когато кликнете бутона количка в горната ДЯСНА част на сайта, под вход формата. Потребителската кошница изглежда различно според това дали сте регистриран потребител или не. 
А) Ако нямате регистрация
Ако не сте се регистрирали досега ще видите поръчаните от вас продукти и крайна цена. Можете да правите промени и да изтривате добавени продукти. От бутон „поръчай”, се зарежда формата, където да попълните: име, адрес, телефон и e-mail. Полетата са задължителни, за да се установи обратна връзка с Вас. 
Б) Ако имате създаден профил
Потребителската ви кошница представлява списък с вашите поръчки и навигационно поле в лявата част на екрана. То предлага следните възможности:

данни за потребителя – данните, които сте въвели при регистрация;
текущи оферти – продуктите, които сте харесали, но не сте превърнали в поръчка;
поръчки в процес – тези, които в момента се обработват от фирмата, можете да получавате информация за тяхното изпълнение чрез статусите, които им се задават от операторите на фирмата;
отказани поръчки – тези, които не са изпълнени;
изпълнение поръчки – поръчките, които са доставени.

След като сте добавили оферта в потребителската кошница, разполагате с няколко бутона за различни операции:

промяна (можете да промените поръчаната бройка);
изтрий (можете да изтриете оферта, която не желаете да поръчвате);
запази (чрез този бутон избраната оферта се прехвърля в секция „текущи оферти”, където съхранявате оферти, на които сте се спрели, но не желаете все още да ги превръщате в поръчка);
поръчай (желаете да поръчате избрания продукт).

При въпроси свързани с направена поръчка на часовник трябва да съобщите номера на поръчката!


ВАЖНО! ВСЕКИ ПРОДУКТ ПРИ НАС НОСИ ОПРЕДЕРЕН БРОЙ НАГРАДНИ ТОЧКИ ПРИ ЗАКУПУВАНЕТО МУ И В БЪДЕЩО ПАЗАРУВАНЕ ПРИ НАС ВИЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ГИ ПОЛЗВАТЕ ПОД ФОРМАТА НА НАМАЛЕНИЕ ЗА НОВИЯТ ПРОДУКТ - ПОГЛЕДНЕТЕ ВСЕКИ ПРОДУКТ КАКВИ ТОЧКИ ВИ НОСИ - ТЕ СА ЧИСЛОВА РАВНОСТОЙНОСТ НА 1 НАГ. ТОЧКА = НА 1 ЛВ.  НАПРИМЕР, ПРОДУКТ G-9330A-4 - 30th Anniversary Red Models MUDMAN В ОПИСАНИЕТО ПИШЕ: ТОЗИ ПРОДУКТ НОСИ 55 НАГРАДНИ ТОЧКИ И МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКУПЕН С 449 БРОЯ НАГРАДНИ ТОЧКИ. Т.Е. ПРИ ЗАКУПУВАНЕТО МУ ВИЕ ПЕЧЕЛИТЕ 55 НАГ. ТОЧКИ, КОИТО ИМА ЛЕВОВА РАВНОСТОЙНОСТ НА 55 ЛВ. НАМАЛЕНИЕ ОТ ВСЕКИ БЪДЕЩ ПРОДУКТ, АКО СЪБЕРЕТЕ НАПРИМЕР 449 НАГ. ТОЧКИ ВИ МОЖЕТЕ БЕЗПЛАТНО ДА ПОЛУЧИТЕ ТОЗИ ПРОДУКТ НА ЦЕНА 449 ЛВ.


ПОРЪЧКА СЕ ПРИЕМАТ ПРЕЗ САЙТА ИЛИ НА ТЕЛЕФОН 0887 965 424 - 0878 965 426!

Издаваме фактури по ЗЗДДС (данъчни фактури) за направените поръчки.
Ако желате фактура, напишете данните на фирмата в полето за коментар във формата за запитване по-долу.

Ако закупения часовник даде дефект:
Първо, уверете се че часовникът наистина дава дефект, а не е въпрос на недоглеждане или незнание. Ако действително установите проблем, проверете дали стоката е гаранционна и се свържете с нас на телефон 0887 965424 или ни напишете запитване, за да можем да ви опътим към сервиз или да подменим вашия часовник.

Работно време

Поръчки се обработват всеки работен ден до 15:00, поръчките след това се обработват на следващия работен ден.

Телефонна поддръжка: Всеки работен ден от 11:00 до 19:00 може да се свържете с оператор на номер 0887 965 424 - 0878 965 426.

Поддръжка - форма за запитвания: Всеки работен ден от 11:00 до 19:00. Събота от 11:00 до 13:00.